Cukormentes feketeáfonya (ribizli) lepény
Hozzávalók:
| |
Tészta:
| |
CH
| |
60 g liszt
|
46.00
|
30 g kukoricaliszt
|
21.00
|
1 tk édesítő
|
0.00
|
1/4 tk só
|
0.00
|
60 g hideg vaj
|
0.00
|
3 ek hideg víz
|
0.00
|
67.00
| |
Krém:
| |
CH
| |
150 g feketeáfonya
|
22.00
|
2 tk édesítő
|
0.00
|
100 g tejföl
|
4.00
|
1 közepes tojás
|
0.00
|
26.00
| |
Összes CH (g):
|
93.00
|
Süti súlya (g):
|
376 g
|
CH / 100 g süti (g):
|
Elkészítés:
Tészta:
- Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a vajat és a vizet, addig gyúrjuk míg össze nem áll. Praktikusan robotgéppel a legjobb elkészíteni.
- Folpackkal betakarjuk és 30 percre betesszük a hűtőbe.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Kinyújtjuk a tésztát kör alakra (kb. 20 cm átmérő). A széleit egy kicsit feltekerjük körben.
- Sütőpapírral kibéleljük a tepsit. Rátesszük a lepényt.
- Összekeverjük a tejfölt az édesítővel és a tojással.
- A keveréket a lepényre öntjük.
- Rászórjuk a feketeáfonyát (ribizlit).
- Addig sütjük, amíg a krém megszilárdul, kb. 20 perc (ill. amíg a széle szép világosbarna nem lesz).
Diabetikus túrós piskótaszelet gyümölccsel
Hozzávalók: | |
Piskótatészta: | |
CH | |
5 db tojás | 0.00 |
120 g búzafinomliszt | 91.56 |
50 g szorbit | 49.50 |
1 cs. sütőpor (15,5 g) | 3.10 |
144.16 | |
Túrókrém: | |
CH | |
500 g túró | 17.50 |
10 g zselatin | 0.00 |
100 g tejföl | 3.80 |
100 g tej | 5.30 |
100 g tejszín | 5.80 |
20 g szorbit | 19.08 |
100 g barack | 9.00 |
100g eper | 7.20 |
67.68 | |
Össz szénhidrát (g): | 212.00 |
Sütemény össz súly (g): | 1402.00 |
100 g süti/szénhidrát (g): | 15.12 |
100 g süti/ szorbit (g): 5.00
Elkészítés:
Piskóta:
- A szobahőmérsékletű tojásokat szétválasztjuk. Két külön keverőtálba tesszük.
- Kimérjük a szorbitot.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra (hőlégkeveréses).
- Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és összeszitáljuk.
- A fehérjét elektromos habverővel elkezdjük felverni, amikor már majdnem kész, egyenként beletesszük a tojássárgákat és szüntelenül keverjük.
- Ha a tojássárgákat elkevertük, apránként a sütőporos lisztet és a szorbitot is hozzákeverjük.
- Sütőpapírral kibélelünk egy 30*40 cm-es formát (más méretű is lehet), beleöntjük a masszát és megsütjük. (25-30 perc.) Tűpróbával ellenőrizzük: ha a beleszúrt fogpiszkálóra nem ragad a tészta, kész. A sütő ajtaját az első 15 percben ne nyissuk ki.
- A zselatint áztassuk be 1 dl hideg vízbe.
- A túrót keverjük össze elektromos keverővel a tejjel, telföllel és a tejszínnel.
- Adjuk hozzá a szorbitot.
- A zselatint mikroban óvatosan olvasszuk fel, ne forraljuk.
- A zselatinhoz adjunk egy kanál túrókrémet, majd még egyet, majd a zselatinos keveréket adjuk a túrókrémhez és alaposan keverjük össze.
- A masszát kenjük a kisült piskóta tetjére, majd rakjuk ki a szeletelt gyümölcsökkel.
Szorbitból nem tanácsos naponta 20 g-nál többet fogyasztani, az emésztésre gyakorolt hatása miatt. Túlzott fogyasztása hasmenést, puffadást okozhat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése